Knedle z kapustą kiszoną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 1 kg
Kapusta kiszona - 700-800 g
Mąka - 250 g
Jaja - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Suszone grzyby leśne - kilka sztuk
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Knedle z kapustą kiszoną

Sycący, pyszny obiad.

  • do 60 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Knedle ziemniaczane możemy nadziewać czym tylko chcemy i co akurat mamy pod ręką. Przyszedł mi smak na kapustę kiszoną, dorzuciłam jeszcze trochę grzybów suszonych i podałam knedle polane masełkiem z podsmażoną cebulą.

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wraz z suszonymi grzybami. Następnie odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (robię dość pikantne nadzienie). Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki, formujemy okrągłe placki, nakładamy na środek nasz farsz, zlepiamy i formujemy kule. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy polane masłem i posypane świeżym koperkiem. Z przepisu wyszło mi 14 knedli (ale wszystko zależy od wielkości :) ).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

makaron-z-sosem-grzybowym
poprzedni
Makaron z sosem grzybowym
pierniczki
następny
Pierniczki