Kokosanki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jajka - 2 szt.
Cukier - 1/2 szkl.
Margaryna - 50 g - roztopionej
Wiórki kokosowe - 200 g
Czekolada - kilka kostek do polania - niekonieczne

Kokosanki

Słodki smak mojego dzieciństwa :)

  • 5 min.
  • Porcje 32
  • Łatwy

O przepisie

Ciastka, które robiłam z mamą jako dziecko – oczywiście z jej przepiśnika :) Wystarczy chwila by je zrobić. Są bardzo tanie – potrzebujemy tylko 4 składników. W efekcie mamy 32 słodkie pachnące dzieciństwem ciasteczka.

Kroki

1
Gotowe

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopioną margarynę , a na samym końcu wiórki kokosowe. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewielkie "kupki". Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do złotego koloru). Gotowe studzimy i przekładamy na talerz. W kąpieli wodnej roztapiamy kilka kostek czekolady i delikatnie polewamy - nie jest to konieczne. I zajadamy :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
poprzedni
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Ciasto czekoladowe z cukinii
następny
Ciasto czekoladowe z cukinii