Kokosowe ciasteczka z marmoladą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 1,5 szkl.
Masło - 100 g
Cukier puder - 4 łyżki
Śmietana - 1 łyżka (gęstej)
Jajka - 1 szt.
Wiórki kokosowe - 1/2 szkl.
Dodatkowo
Marmolada - dowolny smak
Cukier puder - do posypania

Kokosowe ciasteczka z marmoladą

Chrupiące, o kokosowo-maślanym posmaku.

  • 15 min.
  • Porcje 30
  • Łatwy

O przepisie

Przepis pochodzi ze strony www.digotuje.pl . Z ciasteczkami z reguły jest trochę pracy – ale te przygotowuje się naprawdę szybko. Są kruchutkie i wspaniale pachnące :) Zasmakują  i dzieciakom i dorosłym.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki ciasta (oprócz wiórek) zagniatamy na jednolitą masę - na końcu dodajemy wiórki kokosowe i ponownie zagniatamy całość.
Ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej z formujemy niezbyt gruby wałek, lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie przez środek w kształcie rowka.
Rowek wypełniamy marmoladą. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (Ciastka nie rosną, więc mogą być blisko siebie). Ciasteczka pieczemy około 15-18 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

aromatyczna-zupa-z-porow
poprzedni
Aromatyczna zupa-krem z porów
krokiety-z-parowka-i-zoltym-serem-lub-mozzarella-i-pomidorem
następny
Krokiety z chleba tostowego