Kokosowe kuleczki z kaszy mannej

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mleko roślinne lub krowie - 350ml
Kasza manna - 80g
Wiórki kokosowe - 80g + do obtoczenia
Cukier - 3 łyżeczki

Kokosowe kuleczki z kaszy mannej

Kokosowo - manne kuleczki.

  • do 15min.
  • Porcje 23
  • Łatwy

O przepisie

Czasami chcemy zrobić dla dzieciaków coś dobrego na deser ale tak żeby można było przygotować wcześniej. Te kuleczki możemy nawet zapakować do przedszkola, do szkoły albo po prostu wyciągnąć w domu i dać naszym pociechą. Niewiele składników, niewiele czasu na przygotowanie a jaki efekt :)

Kroki

1
Gotowe

Mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając aby cukier się rozpuścił i dodajemy kaszę manną. Cały czas mieszamy aż kasza zgęstnieje (około 2-3min lub tak jak jest na opakowaniu kaszy). Gotową kaszę zdejmujemy z ognia i dodajemy wiórki kokosowe, energicznie mieszając a następnie odstawiamy do delikatnego przestudzenia. Jeszcze ciepłą kaszę z wiórkami formuje w kuleczki i obtaczam w wiórkach kokosowych a następnie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

rogaliki-z-marmolada
poprzedni
Topione rogaliki z marmoladą
img_9445
następny
Zupa dyniowa