Kompot truskawkowy z miętą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Woda - 4 litry
Truskawki - 2,5 kg
Cukier - 400 g lub mniej jeśli wolimy mniej słodki
Mięta - 10 szt. świeżych listków
Sok z cytryny - z 1/2 szt.

Kompot truskawkowy z miętą

Tradycyjna słodycz przełamana nutką orzeźwienia dzięki listkom świeżej mięty.

  • 25 min.
  • Porcje 7
  • Łatwy

O przepisie

U mnie w piwnicy musi być kompot zwłaszcza truskawkowy. Robię go odkąd pamiętam z babcinego przepisu. Jakiś czas temu troszke go zmodyfikowałam dodając kilka listków mięty i sok z cytryny. Smak tradycji jednak pozostał :)

Kroki

1
Gotowe

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy truskawki, umyte listki mięty, sok z cytryny i ponownie czekamy do zagotowania całości. Jak tylko się zagotują zestawiamy garnek z ognia. Następnie do wymytych bardzo gorącą wodą i wysuszonych słoików 0,9 l przekładamy truskawki, które zalewamy ugotowanym kompotem (do ok. 2-3 cm poniżej wieczka) i dokładnie zakręcamy.

Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na temperaturę 130 stopni i pasteryzujemy 30 min. Następnie zostawiamy na ok. 1 - 1,5 godz. w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy słoiki i układamy je wieczkiem na dół na ściereczce i czekamy aż zupełnie ostygną. Po wystudzeniu sprawdzamy czy wszystkie dobrze się zamknęły. Układamy w piwnicy, spiżarni i czekamy na zimę :)

Z przepisu wychodzi 7 słoików 0,9l.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ogórki małosolne
poprzedni
Ogórki małosolne
Dżem truskawkowy z imbirem
następny
Dżem truskawkowy z imbirem