Kopytka z kaszą jaglaną i brokułem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kasza jaglana - 1 szkl. przed ugotowaniem
Ziemniaki - 300 g
Brokuł - 200 g
Mąka kukurydziana - 2,5 szkl
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Woda - 2,5 szkl

Kopytka z kaszą jaglaną i brokułem

Odmienione leniwe potrafią zaskoczyć :)

  • 40 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Naszła mnie dzisiaj straszna ochota na kopytka ale chciałam je trochę odmienić. Mi smakowały bardzo, męża zaskoczyłam a dzieciak się zajadał.

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. W między czasie kaszę jaglaną prażymy na patelni, przekładamy na sitko i przelewamy ciepłą wodą. Następnie kaszę wsypujemy do gotującej się wody na około 10 min. wyłączamy palnik, przykrywamy i zostawiamy. Brokuła płuczemy i wrzucamy do wody z ziemniakami 5 min. przed końcem gotowania. Ziemniaki i brokuł odcedzamy, wrzucamy do miski razem z kaszą jaglana i blendujemy tak aby powstała gładka masa. Doprawiamy i wsypujemy mąkę. Całość starannie zagniatamy. Masa może się delikatnie lepić. Na blacie podsypujemy masę mąką odrywamy po większym kawałku, kształtujemy wałeczek i kroimy kopytka. Wkładamy kluski do wrzącej wody, po chwili delikatnie mieszamy i gotujemy około 4 min. od wypłynięcia. Możemy podać z roztopionym masłem.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Ar7995
poprzedni
Śląskie kluchy z mięsem
następny
Roladki z kurczaka