Kotlety po francusku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Schab b/kości - 800 g
Boczek wędzony - 200 g
Śmietana 30% - 250 ml
Czosnek - 2-3 ząbki
Ser żółty - kilka plastrów
Cebula - 1 duża
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Zioła prowansalskie - do smaku
Olej - do obsmażania

Kotlety po francusku

Schabowe zapiekane pod pierzynką ze śmietany i sera żółtego

  • 20 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Schabowe w innym wydaniu. Przepis dostałam od Cioci, która zawodowo zajmowała się gotowaniem. Jest sprawdzony i oryginalny. Bardzo sycący – można go więc podawać z samą surówką.

Kroki

1
Gotowe

Schab myjemy i kroimy na plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi, nacieramy czosnkiem. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę i boczek kroimy w kostkę - podsmażamy i wykładamy na kotlety.

Śmietanę ubijamy na sztywno - przykrywamy kotlety. Na górę układamy plastry żółtego sera lub ścieramy ser na grubych oczkach.

Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach. Podajemy z surówką, ziemniakami lub z bagietką czosnkową.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto z rabarbarem
poprzedni
Domowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
IMG_7922
następny
Naleśniki z farszem szpinakowo – mięsnym