Kotlety ziemniaczano-brokułowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 500 g obranych
Brokuł - 300 g
Jajka - 2 szt
Bułka tarta - około 50g + do panierowania
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Sos jogurtowo-pietruszkowy
Jogurt naturalny - 150 g
Natka pietruszki - według uznania
Czosnek - ząbek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Kotlety ziemniaczano-brokułowe

Zielone kotleciki :)

  • do 30 min
  • Porcje 10
  • Łatwy

O przepisie

Ziemniaki podane inaczej niż po prostu ugotowane i nałożone na talerz. Brokuł bo bardzo dobrze smakuje. I tak mamy samodzielne danie lub jako dodatek to mięsa.

Kroki

1
Gotowe

Sos jogurtowo-pietruszkowy

Natkę pietruszki (tyle ile lubicie) drobno posiekać wraz z czosnkiem, wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem.

2
Gotowe

Kotlety

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, brokuła zblanszować i całość przepościć przez praskę. Jeśli jej nie mamy gotowego brokuła zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a ziemniaki zgnieść jak na puree. Wszystkie składniki na kotlety wymieszać razem, uformować kotlety i panierowane w bułce tartej usmażyć.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8886
poprzedni
Oliwy smakowe
Kartoflanka
następny
Kartoflanka z zacierkami