Krem z czerwonej soczewicy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Soczewica czerwona - 150g
Bulion drobiowy lub warzywny - 700 ml
Czosnek - 1 ząbek
Cebula szalotka - 2 szt
Przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
Pomidory z puszki - 400 g
Ziemniaki - 5 szt.
Majeranek - 1 łyżeczka
Oregano - 1 lyżeczka
Olej kokosowy - 1 łyżeczka

Wartości odżywcze

Krem z czerwonej soczewicy

Bardzo odżywcza zupa krem z czerwonej soczewicy

  • do 30 min.
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Soczewica jest skarbnicą wielu składników odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka dzięki czemu może być alternatywą w zastąpieniu białka pochodzenia zwierzęcego. Dostarcza nam również potas oraz bardzo dużo kwasu foliowego. Soczewica, ze względu na podatność do rozgotowywania, idealnie nadaję się jako dodatek do zup i dań jednogarnkowych. Nasza wersja podania soczewicy to zupa krem. Poniższy przepis możemy bez problemu podać naszym dzieciakom.

Kroki

1
Gotowe

Olej kokosowy rozgrzewamy w garnku. Dodajemy drobno posiekany czosnek, cebule i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy chwilę podgrzewamy, wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy soczewicę i gotujemy 15- 20min. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, majeranek i oregano a następnie całość blendujemy. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i w osobnym garnku gotujemy. Zupę krem nakładamy na talerze dodajemy ugotowane ziemniaki.

2
Gotowe

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_7700
poprzedni
Śniadaniowa jaglanka z serkiem wiejskim i owocami
IMG_7796
następny
Bezy