Krem marchewkowo – ananasowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Marchew - 320g
Ananas świeży - 2 plastry świeży
Bulion lub woda - 500 ml
Mleko kokosowe - 300 - 400 ml
Cebula - 1/4 szt
Świeży imbir - 2 cm
Seler naciowy - 1 łodyga
Czosnek - 1 ząbek
Cynamon - szczypta
Kurkuma - 0,5 łyżeczki
Kumin - 0,5 łyżeczki
Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 2 łyżeczki

Krem marchewkowo – ananasowy

Zupa pełna smaku

  • 30min
  • Porcje 3
  • Średni

O przepisie

Przepisem zainspirowałam się na internecie. Wiadomo dużo osób korzysta z tego źródła :) Zmieniłam tylko proporcje składników na tyle ile miałam w domu. Smak jaki powstał bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. U nas został podany z czarnym ryżem ale również polecam z kawałkami grilowanego kurczaka lub wieczorem po prostu sam z grzanką. Tą zupę mogę spokojnie polecić dla dzieciaków :)

Kroki

1
Gotowe

Czosnek, cebule, imbir, seler naciowy drobno kroimy, wrzucamy na podgrzaną oliwę i podsmażamy 2 min co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło. Dorzucamy marchewkę drobno pokrojoną i podsmażamy wlewając odrobinę wody lub buliony a po dwóch minutach dolewany resztę. Wsypujemy przyprawy Gotujemy pod przykryciem aż marchew będzie miękka. Następnie dorzucamy dwa pokrojone plastry świeżego ananasa i całość gotujemy 5 min. Wszystko dokładnie blendujemy a w trakcie dolewamy powoli mleko kokosowe i całość delikatnie podgrzewamy.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8615
poprzedni
Ciasto francuskie z serem i jagodami
Chałka z oliwkami
następny
Chałka z oliwkami