Krem marchewkowo-porowy z mleczkiem kokosowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Por - biała część
Marchew - 4 duże sztuki
Batat - 1 szt
Bulion lub woda - 1000ml
Mleczko kokosowe - 1 puszka
Kurkuma - 1/3 łyżeczki
Sól morska - do smaku
Olej słonecznikowy lub rzepakowy - 2 łyżki

Krem marchewkowo-porowy z mleczkiem kokosowym

marchew i mleczko kokosowe idealnie łączą się w zupę

  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Zupę tak naprawdę można zrobić ze wszystkiego co będziemy mieli pod ręką. W tym momencie ważne są dobrze dobrane przyprawy i dodatki.

Zupy krem możemy zabielić jogurtem, śmietaną, mąką, mlekiem.

Ja tym razem wybrałam mleczko kokosowe ze względu na główny składnik jakim była marchewka.

Kroki

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojonego drobno pora oraz wsypujemy kurkumę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz batata. Całość podsmażamy około 10min. Po tym czasie wlewamy wodę lub bulion i zagotowujemy. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy mleko kokosowe i całość blendujemy.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Placek ziemniaczany po węgiersku
poprzedni
Placek ziemniaczany z gulaszem
Szarlotka
następny
Szarlotka z kruszonką