Krem z buraków

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Surowe buraki - 730 g
Bulion warzywny - 600 ml
Sól morska - szczypta
Rozmaryn - gałązka
Oliwa z oliwek - kilka kropel
Mleczko kokosowe - do dekoracji
Czarnuszka - do dekoracji

Krem z buraków

  • do 70 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Buraki są bardzo zdrowym warzywem – to wie chyba każdy. Są skarbnicą wielu witamin i minerałów. krem z buraków to świetna propozycja na zupę dla całej rodziny. Pracy nie ma dużo, za to korzyści zdrowotnych mnóstwo :)

Kroki

1
Gotowe

Buraki myjemy, układamy na folii spożywczej, doprawiamy gałązkę rozmarynu, szczyptą soli i kilkoma kroplami oliwy z oliwek, zawijamy folią i pieczemy około 1 godziny w 190 stopniach (do miękkości).

2
Gotowe

Następnie obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, dolewamy bulion i wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Delikatnie podgrzewam i nakładamy na talerze. Dekorujemy mleczkiem kokosowym (lub jogurtem) i odrobiną czarnuszki.
Krem możemy podać z komosą ryżową lub czarnym ryżem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Napój z melona i kaszy jaglanej
poprzedni
Koktajl z owocami i kaszą jaglaną
12. Pizza na cukiniowym spodzie
następny
Pizza na cukiniowym spodzie