Krem z pomidorów

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pomidory z puszki - 3 szt.
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Mascarpone - 2 łyżki
Mozzarella - 1 kulka niekoniecznie
Świeże liście bazylii - garść
Tymianek - świeży - dwie gałązki
Oliwa z oliwek - do podsmażenia
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Krem z pomidorów

Sycąca i aromatyczna

  • 10 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Zupa, która jest bardzo szybka w przygotowaniu. Gęsta, aromatyczna, smakuje bez żadnych dodatków.

Kroki

1
Gotowe

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek - chwilę podsmażamy. Dorzucamy krojone pomidory z puszki (w zimie, bo w lato korzystam oczywiście ze świeżych). Dolewamy odrobinę wody i gotujemy ok. 10 min. na wolnym ogniu. Dodajemy mascarpone, posiekane liście bazylii, listki tymianku i doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na krem. Podajemy z pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pychotka
poprzedni
Pychotka
Tiramisu
następny
Tiramisu