Krem z zielonego groszku z boczkiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Zielony groszek - mrożony - 1 opakowanie (450 g)
Dymka ze szczypiorkiem - 2 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Bulion - 3 szkl.
Śmietana kremówka - 50 ml
Oliwa - 1 łyżka
Bazylia suszona - 1 łyżka
Gałka muszkatołowa - do smaku
Cukier - szczypta
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Sos chrzanowy - 2 łyżki Kielecki lub Roleski
Boczek wędzony surowy - 50 g

Krem z zielonego groszku z boczkiem

Pyszności :)

  • 15 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Zupa, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dodatek chrupiącego boczku nadaje jej świetny smak.

Kroki

1
Gotowe

Dymkę wraz ze szczypiorkiem myjemy i drobno kroimy. Trochę szczypiorku odkładamy do dekoracji. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy dymkę ze szczypiorkiem oraz czosnek. Dodajemy groszek, bazylię i smażymy 3-5 min. od czasu do czasu mieszając.

Bulion zagotowujemy dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy na średnim ogniu 20 minut. Zupę zestawiamy z ognia i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie zagotowujemy. Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy do garnka mieszając i gotujemy 2 minuty. Dodajemy sos chrzanowy, mieszamy.

Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem pokrojonym na paseczki (może być też szynka), posypujemy szczypiorem i ozdabiamy kleksem śmietany.

Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kotlety z fileta z ziemniaczkami
poprzedni
Placki z kurczaka i pieczarek
Ciasto kokosowe z ananasem
następny
Ciasto kokosowe z ananasem