Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Krewetki - ok. 20 szt. (mrożone lub świeże)
Czosnek - 4 ząbki
Masło - 50 g
Oliwa - 1 łyżka
Natka pietruszki - posiekana
Sól - do smaku
Papryczka chili - 1/2 drobno posiekana (lub suszona)

Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i natką pietruszki

Moje ulubione danie.

  • 10 min.
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Owoce morza uwielbiam – jak cała moja rodzinka. Potrawa nie jest specjalnie wyszukana ale smak po prostu wspaniały. Do tego świeża lub podpieczona bagietka i lampka białego, wytrawnego, schłodzonego winka.

Kroki

1
Gotowe

Mrożone krewetki rozmrażamy, świeże nieobrane obieramy z pancerzy, zostawiając ogonki, płuczemy i suszymy.

Na patelni rozgrzewamy masło razem z oliwą, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane świeże chili. Smażymy chwilę. Następnie wkładamy krewetki i obsmażamy z obydwóch stron. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą. Podajemy ze świeżą lub podpieczoną bagietką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Puszyste rogaliki z jabłkami
poprzedni
Puszyste rogaliki z jabłkami
Naleśniki po litewsku
następny
Naleśniki po litewsku