Krokiety ziemniaczane

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 1 kg
Pieczarki - 400 g
Cebula - 1 duża
Jajka - 2 szt.
Mąka - 3 czubate łyżki
Parmezan - 2 pełne łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Bułka tarta - kilka łyżek
Olej - do smażenia
Natka pietruszki - 1-2 łyżki posiekanej niekoniecznie

Krokiety ziemniaczane

Na obiad lub kolację :)

  • 25 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Jeśli z obiadu zostaną nam ugotowane ziemniaki – możemy je wykorzystać do krokietów ziemniaczanych… na kolację :) Ja często robię krokiety na obiad, polewając je sosem pieczarkowym. Do tego surówka z kiszonej kapusty lub białej kapusty.

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do przeciśniętych ziemniaków. Dodajemy jajka, parmezan, posiekaną zieleninę, mąkę, 3-4 łyżki bułki tartej i dobrze wyrabiamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Zwilżonymi dłońmi formujemy krokiety i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy jako dodatek do mięsa, z ulubioną surówką lub z sosem - pieczarkowym lub pieprzowym.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Schab z sosem majonezowo tuńczykowym
poprzedni
Schab w sosie z tuńczyka
Smalec z fasoli
następny
“Smalec” z fasoli