Królik duszony w mleku i pomidorach

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Królik - ok. 1,5 kg
Mleko - 2 szkl.
Pomidory z puszki - 2 puszki krojonych
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Zioła prowansalskie - do smaku
Curry - do smaku
Mąka - do obtoczenia
Masło - do smażenia + kilka kropel oliwy

Królik duszony w mleku i pomidorach

Królika podałam z ziemniakami utłuczonymi z masłem i zielonym pesto.

  • 15 min.
  • Porcje 5
  • Łatwy

O przepisie

Lubię przyrządzać królika, ponieważ jego mięso jest bardzo delikatne. Najbardziej lubię króliki z domowego chowu, ponieważ ich mięso jest zdecydowanie lepsze niż sklepowe. Jak nie mam takiego pod ręką, nie przejmuję się i przyrządzam tego “sklepowego”.

Kroki

1
Gotowe

Królika dzielimy na części, solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi i curry. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy (masło wówczas nie będzie się palić). Przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek - dodajemy do królika. Wykładamy krojone w kostkę pomidory z puszki, dolewamy mleko i dosypujemy sól i pieprz lub vegetę do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu do miękkości (mnie zajęło to ok. 80 minut). Podajemy z ziemniakami puree.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

danie-tajskie-z-wieprzowina
poprzedni
Danie tajskie z wieprzowiną
sernik-z-zurawina
następny
Sernik z żurawiną