Kruche ciasteczka z dżemem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - ok. 650 g
Margaryna - 250 g
Cukier puder - 250 g + do posypania
Śmietana 18% - 3 łyżki
Jajka - 1 szt.
Żółtko - 2 szt.
Marmolada - do przełożenia

Kruche ciasteczka z dżemem

Słodka przekąska

  • 30 min.
  • Łatwy

O przepisie

Przepis pochodzi z dość starych zapisków mojej teściowej. Ciasteczka możemy przekładać czym chcemy – masą kremową, budyniową, powidłami. Zamiast posypywać cukrem pudrem możemy je polukrować lub polać polewą czekoladową.

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki razem zagniatamy - cukru pudru jest dość sporo, więc ciasteczka są słodkie - można dodać mniej. Ilość mąki też jest orientacyjna - mnie tyle wyszło, ponieważ miałam gęstą śmietanę i dałam takie solidne łyżki ;) Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy (niezbyt cienko) i wycinamy dowolne kształty - kółka, kółka z dziurką, kwadraty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min (aż lekko się zarumienią). Przekładamy marmoladą - ja użyłam mało słodkiej. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ;)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto Piga
poprzedni
Ciasto Piga
Pałeczki w sosie paprykowym
następny
Pałeczki z kurczaka w pikantnym sosie paprykowym