Kruche ciasteczka z majonezem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Margaryna - 85 g
Cukier - 100 g
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Sól - szczypta
Majonez - 2 czubate łyżki
Jaja - 1 szt.
Mąka pszenna - 165 g
Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Wiórki kokosowe - do posypania
Cukier puder - do posypania

Kruche ciasteczka z majonezem

5 minut wystarczy na przygotowanie takich wspaniałości!

  • 5 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Przepis zaintrygował mnie, jak zobaczyłam, że z majonezem. Ciastka na słodko i majonez? A jednak. Ciastka są niezwykle kruche, delikatne i słodkie. Znikają z talerza z prędkością błyskawicy :) Czas przygotowania bardzo szybki – jak wszystkie wypróbowane dotychczas przeze mnie ze strony www.digotuje.pl / stąd go zaczerpnęłam /.

Kroki

1
Gotowe

Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle miksując wbijamy jajko, dodajemy majonez i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jak ciasto będzie już dobrze wymieszane, odstawiamy je do lodówki na 30 min. Po tym czasie formujemy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - nakładam je łyżeczką. Trzeba pamiętać, by zachować odpowiednio duże odległości, ponieważ ciastka podczas pieczenia rozpłyną się na boki. Każde ciastko posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Zostawiamy do wystygnięcia, dzięki czemu stwardnieją i będą kruche i posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

herbatniki-kokosowe
poprzedni
Herbatniki kokosowe
kinder-country
następny
Kinder Country