Kruche ciasteczka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Masło - 155 g
Cukier - 155 g
Jajka - 1 szt.
Mąka - 375 g
Aromat waniliowy - kilka kropel
Sól - szczypta
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Śmietana - 1 łyżka

Kruche ciasteczka

Smakują wybornie - są jak nałóg - spróbuje się jedno, i jeszcze jedno, i jeszcze ...

  • 60 min.
  • Łatwy

O przepisie

Ciasteczka, które często robię na Święta Bożego Narodzenia. Są kruchutkie i słodziutkie. Długo pozostają świeże. Z przepisu korzystam już bardzo długo, bo pamiętam jak przyrządzałam je jako mała dziewczynka pod okiem Mamy :)

Kroki

1
Gotowe

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, aromat waniliowy, mąkę, szczyptę soli, śmietanę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Następnie chłodzimy w lodówce 45 minut. Po schłodzeniu dzielimy na części, wałkujemy (niezbyt cienko, ponieważ łatwo się mogą spalić) i wycinamy gwiazdki lub inne kształty. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Studzimy (jak ostygną stwardnieją - ale właśnie to w nich jest wspaniałe w smaku) i posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasteczka bez jajek
poprzedni
Ciasteczka bez jajka
5. Śledzie w zalewie majerankowej
następny
Śledzie w zalewie majerankowej