Kruche ciasto z bezową pianką i owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 2,5 szkl.
Masło - 250 g
Jajka - 5 szt.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Cukier puder - 3 łyżki
Cukier - 1 szkl.
Cukier waniliowy - 16 g
Budyń waniliowy - 80 g
Olej słonecznikowy lub rzepakowy - 0,5 szkl.
Owoce - 500 g

Kruche ciasto z bezową pianką i owocami

Lekkie, kruche z owocami i ta budyniowa pianka :)

  • do 60 min
  • Średni

O przepisie

Delikatne, kruche ciasto do tego delikatna budyniowa pianka i owoce….. Idealne lekkie ciasto które zrobimy z owocami sezonowymi, mrożonymi a nawet i tymi z puszki. Do kawy, do herbaty, do świeżo wyciskanego soku. Dla rodziny dla znajomych. Po prostu trzeba zrobić i spróbować a smak pozostanie na długo

Kroki

1
Gotowe

Ciasto kruche

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne, pokrojone masło wraz z żółtkami. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3) . Każdą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na min. 30 min. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st., blachę o wymiarach 33x22cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą cześć ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach równomiernie pokrywając dno blachy, lekko dociskamy do dna. Podpiekamy z złoty kolor (15-20min). Odstawiamy do wystygnięcia

2
Gotowe

Budyniowa pianka

Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając dodajemy po łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się wymieszał. Olej wlewamy stróżką na końcu mieszając do połączenia składników.

3
Gotowe

Pieczenie ciasta

Na wystudzony spód wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy na górze owoce. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta równomiernie pokrywając owoce. Ciasto pieczemy w 180st. około 30-40min.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8102
poprzedni
Domowy budyń
Lody truskawkowe
następny
Lody truskawkowe