Kruche pierożki z fetą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka - 350 g
Margaryna - 150 g
Cytryna - 1 szt.
Jajka - 1 szt.
Sól - szczypta
Nadzienie
Ser feta - 450 g
Ostry sos paprykowy - 2-3 łyżki Roleski lub Sos kielecki cygański
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Jaja - 1 szt. - do posmarowania

Kruche pierożki z fetą

Gdy mamy ochotę na małe co nieco :)

  • do 30 min.
  • Łatwy

O przepisie

Ciekawa propozycja na przekąskę – smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Farsz jest dość pikantny – ale taki lubię :)

Kroki

1
Gotowe

Cytrynę parzymy, osuszamy, na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę, a z połówki wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy jajko, sok z cytryny, startą skórkę i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

2
Gotowe

Fetę mieszamy z ostrym sosem paprykowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ucieramy na gładką masę.

Kruche ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na środek każdego nakładamy nadzienie, składamy w trójkąty i zlepiamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy pierożki. Pieczemy minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Z przepisu wychodzi ok. 35 pierożków.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

klops-w-sosie-cebulowym
poprzedni
Klops w sosie cebulowym
20170112_125803
następny
Kawowe babeczki