Krupnik z suszonymi grzybami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Bulion - 1,5 l
Ziemniaki - 4 szt.
Marchew - 2 szt. (nieduże)
Suszone grzyby leśne - 1 garść
Kasza jęczmienna - 3/4 szkl.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Natka pietruszki - do podania

Krupnik z suszonymi grzybami

Pyszna, treściwa zupa o aromacie leśnych grzybów.

  • do 60 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Krupnik to jedna z popularniejszych zup. W domu robię ją często, ale czasem zdarza mi się dorzucić do niej jakiś składnik, który trochę zmodyfikuje smak. I tak dziś wylądowały w nim suszone grzyby :)

Kroki

1
Gotowe

Suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia - a najlepiej na całą noc.

Bulion podgrzewamy, wsypujemy kaszę, gotuję chwilę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki i wrzucamy do zupy. Na końcu dodajemy namoczone i pokrojone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy, gdyby trzeba było dolać do krupniku). Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie a kasza ugotowana. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy wodę, w których moczyły się grzyby (lub zwykłą wodę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

placki-kokosowe
poprzedni
Placki kokosowe
flaki-cielece
następny
Flaki cielęce