Krupnik na wędzonych żeberkach

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Wędzone żeberka - 400 g (lub kości tylko muszą być mięsne)
Ziemniaki - 2 szt.
Marchew - 1 szt.
Pietruszka korzeń - 1 szt.
Seler - kawałek
Kasza jęczmienna - 3-4 łyżki
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Masło - 1 łyżka
Śmietana - niepełna szklanka
Liść laurowy - 1 szt.
Ziele angielskie - 4 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Natka pietruszki - do dekoracji

Krupnik na wędzonych żeberkach

Sycąca i mocno aromatyczna zupa.

  • do 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Krupnik to zupa z moich dziecięcych czasów :) Tylko wtedy wersja była uboższa – ta jest bogatsza o wędzone żeberka, które nadają zupie wyjątkowy smak i aromat. Do tego jeszcze trochę śmietany i zupa będzie wystarczająco treściwa by posłużyć za obiad jednodaniowy 😉

Kroki

1
Gotowe

Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso zrobi się miękkie. Wówczas żeberka wyciągamy z wody, a gdy przestygną oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i warzywa. Przekładamy do garnka z wywarem. Dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i drobno posiekany czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.

Do zupy dolewamy śmietanę (wcześniej zahartowaną odrobiną gorącej zupy). Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojone mięso. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

kakaowe-muffiny-z-oreo
poprzedni
Kakaowe muffiny z oreo
img_0039
następny
Deser jogurtowo-serowy z truskawkami