Kudłacze

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
Jajka - 6 szt.
Cukier - 1 szkl.
Mąka pszenna - 1/2 szkl.
Mąka ziemniaczana - 1/2 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Polewa czekoladowa
Margaryna - 250 g
Mleko - 3/4 szkl.
Kakao - 3-4 łyżki
Cukier puder - 1 i 1/4 szkl.
Dodatkowo
Wiórki kokosowe - 200 g

Kudłacze

Słodycz na poprawę nastroju :)

  • do 30 min.
  • Porcje 30
  • Łatwy

O przepisie

W oryginalnym przepisie miałam inny przepis na samo ciasto. Ale zmieniłam je na biszkopt. Dzięki temu ciastka stały się bardzo delikatne i mięciutkie. Polewę zostawiłam bez zmian – jest więc mocno słodka.

Kroki

1
Gotowe

Biszkopt

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu cukier i dalej miksujemy, następnie po 1 żółtku. Na końcu przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodajemy proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Studzimy.

2
Gotowe

Polewa czekoladowa

Roztapiamy margarynę, dodajemy cukier puder, mleko, kakao i dokładnie mieszamy. Całość zagotowujemy i zostawiamy chwilę na małym ogniu. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

3
Gotowe

Biszkopt kroimy na kawałki - kwadraty, prostokąty lub romby - ja pokroiłam wzdłuż dłuższego boku na cztery paski, a następnie w poprzek na romby. Każdy kawałek zamaczamy w polewie, a następnie w wiórkach kokosowych. Odkładamy do stężenia (najlepiej do lodówki).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
poprzedni
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Nadziewane koszyczki z tortilli
następny
Nadziewane koszyczki z tortilli