Kokosowe kulki z kaszy jaglanej

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kasza jaglana - 1/2 szkl.
Mleko - 1 szkl.
Miód - 3 łyżki
Wiórki kokosowe - 120 g
Masło - 1 łyżka
Aromat migdałowy - kilka kropel
Migdały - całe lub krojone w paski

Kokosowe kulki z kaszy jaglanej

Pyszne, zdrowe i oryginalne

  • 30 min.
  • Porcje 25
  • Łatwy

O przepisie

Kasza jaglana jest dziś coraz bardziej popularna w kuchni. Pasuje zarówno do dań na słono jak i na słodko. Ma bardzo dużo wartości odżywczych, a nawet leczniczych. Kokosowe kulki z kaszy jaglanej to zdrowy zamiennik kulek Rafaello :)

Kroki

1
Gotowe

Kaszę płuczemy najpierw pod zimną, później przelewamy wrzącą wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! (Jeśli kasza będzie zbyt rzadka, kulki nie wyjdą). Po ugotowaniu blendujemy.

2
Gotowe

Na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) na złoty kolor. Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, łyżkę masła, kilka kropel aromatu migdałowego, miód. Jeszcze raz blendujemy. Masę nabieramy łyżeczką, do środka dodajemy migdał i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g). Kulki schładzamy w lodówce. Wychodzi ok. 25 szt.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zebra
poprzedni
Zebra
Mufina jajeczna na słono
następny
Muffiny z jajek na słono