Kurczak w sosie śmietanowo-cytrynowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Filet z kurczaka - 2 szt. (pojedyncze, duże)
Marynata
Olej - 4 łyżki
Biały pieprz - 1/2 łyżeczki
Tymianek - 1 łyżeczka
Rozmaryn - 1 łyżeczka
Imbir w proszku - 1/2 łyżeczki
Słodka papryka mielona - 1/4 łyżeczki
Sól - 1/2 łyżeczki
Starta skórka z cytryny - z 1 szt.
Sos
Masło - 3 łyżki
Cebula szalotka - 3 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Wino białe wytrawne - 1/4 szkl.
Bulion - 1,5 szkl.
Sok z cytryny - z 1 szt.
Śmietana 18% - 200 g
Mąka - 1 płaska łyżka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Kurczak w sosie śmietanowo-cytrynowym

Smaczny i aromatyczny obiad

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Dzisiaj zastanawiałam się co tu zrobić na obiad. Miałam ochotę na inne smaki niż tradycyjne. Pokombinowałam trochę i wyszedł mi przepyszny, mięciutki kurczak w aromatycznym i lekko kwaskowatym sosie. Jako dodatek zrobiłam ryż z dodatkiem kurkumy i suszonych pomidorów.

Kroki

1
Gotowe

Fileta myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy mięso i zostawiamy na przynajmniej 1 godzinę. Następnie obsmażamy na 3 łyżkach masła i odkładamy na bok. Na tym samym maśle podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę i posiekany czosnek. Zalewamy winem i bulionem, gotujemy na małym ogniu, aż sos trochę odparuje. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, uprzednio zahartowawszy ją sosem , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy obsmażonego kurczaka i dusimy na wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dodać trochę bulionu. Podajemy z ryżem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciastka z migdalami i czekoladą
poprzedni
Ciastka z migdałami i czekoladą
Zacierka
następny
Zacierki tarte lub siekane