Kwiaty z jabłek i ciasta francuskiego

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Jabłko - 2 szt. (duże)
Dżem brzoskwiniowy - morelowy lub inny ulubiony - 4 łyżki
Cynamon - do oprószenia jabłek
Sok z cytryny - z 1/2 szt.
Cukier - 2 łyżki
Woda - 2 szkl.
Cukier puder - do posypania

Kwiaty z jabłek i ciasta francuskiego

Efektowne i pyszne :)

  • 20 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

To, że zapiekane jabłka są pyszne – wiadomo. Ale możemy zaskoczyć naszych gości lub domowników i podać je w cieście francuskim w formie kwiatu. Do środka dodajemy też trochę dżemu, dzięki czemu są słodkie.

Kroki

1
Gotowe

Umyte jabłka przekrawamy na pół (ze skórką), usuwamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Wodę zagotowujemy z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny, wrzucamy plasterki jabłek i gotujemy przez 2 minuty. Dzięki temu będą elastyczne i nie popękają przy zwijaniu. Odsączamy na durszlaku.

Ciasto francuskie kładziemy na podsypanym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy. Kroimy na 6 pasków, z których każdy będzie podstawą do naszego kwiata. Paski ciasta smarujemy dżemem (pozostawiając 1 cm od dołu nieposmarowany), a następnie układamy plasterki jabłek w ten sposób, by zachodziły na siebie i lekko wystawały poza pasek ciasta. Posypujemy cynamonem. Dół ciasta (bez dżemu) nakładamy na jabłka i wszystko rolujemy tworząc kwiat. Zwijamy dość luźno, by ciasto mogło wyrosnąć i przepiec się w środku. Nasze kwiaty układamy w formie muffinkowej lekko wysmarowanej olejem (silikonowej nie trzeba) i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok. 35 -40 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Spagetti bolognese
poprzedni
Spaghetti po bolońsku
Zupa oliwkowa
następny
Zupa oliwkowa