Lasagne z mięsem mielonym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
Lasagne - kilka płatów
Pieczarki - 200 g
Pomidory z puszki - krojone w kostkę - 2 puszki
Ser żółty - 400 g
Czosnek - 3 ząbki
Mozzarella - 1 kulka
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Zioła prowansalskie - 1 łyżka
Kurkuma - szczypta
Papryka ostra mielona - do smaku
Olej - do podsmażania
Sos beszamelowy
Mleko - 500 ml
Masło - 2 łyżki
Mąka - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Gałka muszkatołowa - szczypta

Lasagne z mięsem mielonym

Duża ilość sera żółtego i dodatek mozzarelli daje rozkosz podniebieniu.

  • 30 min.
  • Porcje 6
  • Średni

O przepisie

Mój przepis na lasagne z mięsem mielonym jest prosty w przyrządzeniu. Dodaję dość dużo sosu pomidorowego i beszamelowego, co w połączeniu z dużą ilością żółtego sera sprawia, że lasagne jest mocno soczysta – po prostu rozpływa się w ustach.

Kroki

1
Gotowe

Sos pomidorowy z mięsem mielonym i pieczarkami

Na oleju podsmażamy mięso mielone, następnie dorzucamy pokrojone na małe kawałki pieczarki i posiekany czosnek. Smażymy do momentu lekkiego zbrązowienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki (w sezonie oczywiście świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) i dusimy chwilę, aż lekko odparują. Dodajemy zioła prowansalskie i kurkumę i do smaku sól, pieprz, ostrą paprykę.

2
Gotowe

Sos beszamelowy

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dobrze łączymy ze sobą i podgrzewamy aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje.

3
Gotowe

Lasagne

Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy i sosu beszamelowego. Układamy surowe płaty lasagne, następnie warstwę sosu pomidorowego z mięsem mielonym i pieczarkami, trochę sosu beszamelowego. Całość posypujemy częścią startego żółtego sera (na grubych oczkach). Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników, pamiętając że ostatnia warstwa lasagne jest tylko polana sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Na samą górę rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.

4
Gotowe

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

poprzedni
Ciasteczka ryżowe
IMG_7764
następny
Pesto z rukoli i czosnku niedźwiedziego