Łatwe ciasto drożdżowe z owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Drożdże - 50 g
Cukier - 5 łyżek
Mąka - 400 g
Mleko - 200 ml
Margaryna - 125 g
Śliwki - 500 g
Sól - szczypta
Kruszonka
Margaryna - 125 g
Mąka - 1 szkl.
Cukier - 1/2 szkl.
Cynamon - 2 płaskie łyżeczki

Łatwe ciasto drożdżowe z owocami

Podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się wspaniały aromat cynamonu :)

  • 45 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Ciasta drożdżowe lubi większość z nas. Są niedrogie, niezbyt skomplikowane, a jeszcze ciepłe smakują doskonale. Możemy dodać każde owoce, jakie mamy pod ręką. A ponieważ teraz sezon na śliwki, to je właśnie dodałam. Pychotka :)

Kroki

1
Gotowe

Drożdże, cztery łyżki mąki, pięć łyżek cukru i 200 ml ciepłego mleka mieszamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Nastepnie do rozczynu dodajemy roztopioną i przestudzoną margarynę (125 g), sól i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne (ja zrobiłam to mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Ciasto przekładamy na kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 15 minut. Na cieście rozkładamy śliwki przekrojone na pół, bez pestek (skórką do dołu).

Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy nią śliwki. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni - do suchego patyczka.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Smażone kuleczki z cukinii
poprzedni
Smażone kuleczki z cukinii
Chlebek bananowy
następny
Szybki chlebek bananowy