Lemoniada z rabarbaru i truskawek

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Rabarbar - 2 szkl. (pokrojonego na kawałki)
Truskawki - 2 szkl. (pokrojonych na kawałki)
Kurkuma - szczypta
Cynamon - szczypta
Cukier trzcinowy - 7 łyżek
Woda - 3 litry

Lemoniada z rabarbaru i truskawek

Świetne połączenie smaku lekko cierpkiego rabarbaru ze słodką truskawką

  • 15 min.
  • Porcje 10
  • Łatwy

O przepisie

Orzeźwiający napój idealny na ciepłe dni. Jak na dworze jest bardzo gorąco można wrzucić do lemoniady kilka kostek lodu i plasterków cytryny.

Kroki

1
Gotowe

Do garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, posypujemy kurkumą i cukrem trzcinowym. Wszystko podsmażamy na wolnym ogniu, często mieszając (by rabarbar się nie przypalił). Smażymy do momentu aż rabarbar puści sok a cukier się roztopi. Całość zalewamy wodą i dodajemy truskawki. Gotujemy ok. 10 minut. Pozostawiamy do schłodzenia. Przelewamy do szklanek, dekorujemy truskawką, miętą. Możemy dodać kostki lodu i plasterki cytryny.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Murzynek z serem
poprzedni
Murzynek z serem
Sałatka z tortellini
następny
Sałatka z tortellini