Leniwe pierogi z sosem śliwkowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Sos śliwkowy
Śliwki - 400g
Cynamon - szczypta
Masło - 10g
Sok pomarańczowy - 100 ml
Cukier - 30g
Pierogi leniwe
Twaróg - 500g
Mąka pszenna - 140g
Jajka - 2 szt
Cukier - 15 - 20g

Leniwe pierogi z sosem śliwkowym

Śliwki + twaróg = pyszny obiad

  • do 45min
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Klasyczne, domowe pierogi leniwe. Nie jedna osoba pamięta to jako smak dzieciństwa. Często wracamy do tego przepisu kiedy potrzebujemy zrobić coś na szybki obiad lub wczesną kolację. Podanie ich może być klasyczne z cukrem, roztopionym masłem i cynamonem lub można zaszaleć i zrobić do nich sos np. śliwkowy lub po prostu z owoców na które jest obecnie sezon.

Kroki

1
Gotowe

Sos śliwkowy

Śliwki należy obrać z pestek a następnie dodać do rondelka z roztopionym masłem. Wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po około 20 minutach dolać sok i ponownie gotować 10min. Na końcu należy lekko zblendować

2
Gotowe

Pierogi leniwe

W misce rozgniatamy twaróg a następnie dodajemy do niego mąkę, cukier i żółtko. Białko ubijamy na sztywno i delikatnie drewnianą lub silikonową łopatka łączymy z masą twarogową. Ciasto ma lepką konsystencje ale tym się nie przejmujemy. Wykładamy je na stolnice oprószoną mąką, formujemy wałek a następnie kroimy pod delikatnym skosem na 5cio cm. kluseczki i od razu wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Od wypłynięcia klusek na wierzch gotujemy 3-4minuty i podajemy polane sosem

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8777
poprzedni
Ekstrakt z wanilii
IMG_8770
następny
Jagodzianki