Lody miętowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mięta - świeża - garść
Melisa - 12 listków
Wrzątek - 5 łyżek
Czekolada gorzka - 30 g
Śmietana 36% - 300 ml
Cukier - 50 g
Żółtko - 2 szt.

Lody miętowe

Aby lody oprócz smaku miały również mocno miętowy kolor można dodać trochę likieru miętowego.

  • 10 min. + czas mrożenia
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Miętowe lody to jedne z moich ulubionych – z jednej strony są słodziutkie, a z drugiej mocno orzeźwiające. A najważniejszy składnik czyli mięta jest prosto z mojego ogródka :)

Kroki

1
Gotowe

Miętę i melisę drobno siekamy (lub blendujemy), zalewamy 5 łyżkami wrzątku i chwilę parzymy. W misce ucieramy żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i puszysta, dodajemy sparzoną miętę (odsączając ją z wody) i jeszcze chwilę miksujemy.

W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie dodajemy ją stopniowo do masy miętowej, miksując. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę, przelewamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na 5-6 godz.

Lody nakładamy do pucharków lub wafli gałkownicą lub krojąc na kawałki (ja kroję). Ozdabiamy listkiem mięty lub melisy i czekoladowymi pałeczkami z nadzieniem miętowym.

Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Lody truskawkowe
poprzedni
Lody truskawkowe
IMG_8140
następny
Chłodnik z awokado