Lody truskawkowe

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Truskawki - 1 kg
Cukier puder - 4 czubate łyżki jeśli lubimy bardziej słodkie możemy dodać więcej
Śmietana 36% - 200 ml
Jogurt grecki - 200 ml
Sok z limonki - 1 łyżka
Dodatki
Starta skórka z cytryny - do ozdoby
Truskawki - kilka
Czekolada gorzka - wiórki

Lody truskawkowe

Mocno truskawkowe, z dodatkiem jogurtu.

  • 10 min.+ czas mrożenia
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Jak lody to tylko domowej roboty – zdrowe, same naturalne składniki, bez sztucznych ulepszaczy. Mogą być samodzielnym deserem lub dodatkiem do ciasta. Z czym je podamy i jakimi składnikami przyozdobimy – to wszystko zależy od naszej inwencji twórczej a przede wszystkim ulubionych smaków.

Kroki

1
Gotowe

Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i blendujemy na gładką masę razem z cukrem pudrem (jeżeli wolimy słodsze, dodajemy więcej cukru pudru). Na końcu dodajemy sok z limonki. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę 36%, dodajemy jogurt grecki i chwilę miksujemy. Masę śmietanowo-jogurtową dodajemy partiami do masy truskawkowej i miksujemy do połączenia składników. Całość wykładamy do pojemnika, zamykamy i wkładamy na 5-6 godz. do zamrażalnika. Jeśli będzie dłużej i masa będzie mocno zmrożona przed podaniem pozostawiamy ją chwilę w temperaturze pokojowej, by zmiękła (czasem jak nie mam czasu, wkładam pojemnik na chwilę do ciepłej wody, a później delikatnie blenduję - wówczas ładnie nakłada się gałkownicą).

Nakładamy gałkownicą do pucharków lub wafli i ozdabiamy według uznania - ja posypuję startą skórką z cytryny (uprzednio sparzoną), wiórkami gorzkiej czekolady i wbijam truskawki na wykałaczkach z kawałkami cytryny i limonki. Często polewam sosem ze zmiksowanych truskawej i cukru pudru.

Smacznych lodów domowej roboty :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8125
poprzedni
Kruche ciasto z bezową pianką i owocami
Lody miętowe
następny
Lody miętowe