Lukierki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciastka
Masło - 150 g
Mąka - 150 g
Żółtko - 1 szt.
Śmietana 18% - 3 łyżki
Ocet - 1 łyżka
Lukier
Białko - 1 szt.
Cukier puder - 150 g
Sok z cytryny - z 1 szt.

Lukierki

Kruche i chrupiące ciasteczka do kawy

  • 20 min.
  • Łatwy

O przepisie

Znacie te chrupiące ciastka? Na pewno! Można je kupić w cukierni. Tylko po co, skoro są bardzo łatwe do zrobienia i przede wszystkim tanie :) Ja je bardzo lubię, z jednej strony słodkie, a z drugiej lekko kwaskowate dzięki dodatkowi soku z cytryny.

Kroki

1
Gotowe

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, żółtko, ocet i śmietanę - całość zagniatamy. Składniki lukru dobrze ucieramy.

Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy lukrem i wykrawamy kwadraty lub inne kształty ciasteczek. Pieczemy ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Z przepisu wyszły mi dwie blachy ciasteczek.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

grzane-wino-z-jablkami
poprzedni
Grzane wino z jabłkami
drozdzowe-ciasteczka-z-marmolada
następny
Drożdżowe ciasteczka z marmoladą