Makaron z cukinią i boczkiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makaron kokardki - 350 g lub inny ulubiony
Boczek wędzony surowy - 350 g
Cukinia - 1 szt. (średnia)
Cebula - 1 szt. (średnia)
Czosnek - 2 ząbki
Jajka - 1 szt.
Śmietana 18% - 5 łyżek
Kurkuma - 1/4 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Bazylia - do smaku
Oregano - do smaku
Ser żółty - do posypania

Makaron z cukinią i boczkiem

Szybkie pyszności :)

  • 15 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Makaron mogłabym jeść codziennie :) Nieważne czy z zawiesistym sosem, czy z samą oliwą, czosnkiem i ziołami 😉 To danie jest bardzo proste, a ponieważ do sosu śmietanowego dorzuciłam też sporo boczku, to nawet mój mięsożerny mąż był zadowolony :)

Kroki

1
Gotowe

Boczek kroimy w cienkie paseczki, wrzucamy na patelnię i smażymy do momentu aż się wytopi z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy chwilę aż się zeszkli. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i startą na grubych oczkach cukinię (ze skórką). Dolewamy troszkę wody i całość chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem i doprawiamy do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z naszym śmietanowym sosem. Posypujemy tartym żółtym serem. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_0084
poprzedni
Babeczki dyniowe
krem-z-ziemniakow-i-mascarpone
następny
Zupa krem z ziemniaków i mascarpone