Makaron domowej roboty

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 500g
Jajka - 5 szt
Woda - ok. 50ml
Oliwa - 1 łyżka
Sól - 1 łyżeczka

Makaron domowej roboty

Domowy makaron

  • do 30 min
  • Porcje 6
  • Średni

O przepisie

A co powiecie żeby zrobić domowej roboty makaron. I wcale nie musicie mieś specjalnej maszynki.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Mąkę przesiej, wymieszaj z sola i zrób na środku wgłębienie. Jajka rozbij do miseczki, rozbełtaj a następnie dodaj do mąki wraz z oliwą. Ciasto wyrabiaj dodając stopniowo wody. Należy uważać aby ciasto nie było za mokre. Energicznie wyrób ciasto przez około 5 min. a następnie odłóż aby odpoczęło ( na 15min. pod przykryciem)

Jeśli posiadacie robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta to wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji.

2
Gotowe

Przygotowanie makaronu

Gotowe ciasto należy rozwałkować maszynką lub wałkiem.
WAŁEK
Dzielimy je na 2 lub 3 części, kładziemy na stolnice podsypana mąką i wałkujemy od środka na zewnątrz. Tak robimy z każdą częścią
MASZYNKA DO MAKARONU
Każda maszynka ma regulację grubości więc tutaj ustawiamy według swoich upodobań co do grubego makaronu i każdy kawałek wałkujemy do momentu powstania cienkiego ciasta.

3
Gotowe

Krojenie ciasta

Ciasto możemy kroić na różne grubości. Używamy zwykłego noża lub radełka do makaronu.
Szybki sposób to zwinięcie wzdłuż długiego boku i krojenie rulonów.
Paski makaronu ponownie odstawiamy na kilka minut (nie dłużej niż 30min). Najlepiej aby one w tym momencie leżały luźno rozrzucone. Makaron pozostaje nam tylko ugotować lub jako suchy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Zapiekany szpinak
poprzedni
Zapiekany szpinak
Biało-czarne ciasto z jabłkami
następny
Czarno-białe ciasto z jeżynami