Makaron z domowym pesto

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Domowe pesto
Świeże liście bazylii - 60 g
Czosnek - 2 ząbki
Słonecznik - 30-40 g
Parmezan - 30 g
Oliwa z oliwek - 70-80 ml
Sól - 1/2 łyżeczki
Pieprz - 1/2 łyżeczki
Makaron
Makaron świderki - 200 g
Suszone pomidory - 100 g
Pieprz marynowany - płaska łyżeczka
Czosnek - 2 ząbki
Papryczka chili - 1/4 łyżeczki posiekanej
Czarne oliwki - 10 szt.
Cebula - 1/2
Czerwona papryka - 1/2
Domowe pesto - 2 łyżki
Salami - 50 g
Sos sojowy - 1 łyżka
Oliwa - 2 łyżki
Parmezan - tarty do posypania
Oregano - świeże do dekoracji

Makaron z domowym pesto

Aromatyczne z dużą ilością składników - po prostu pyszne :)

  • 40 min.
  • Porcje 3
  • Średni

O przepisie

Bardzo sycące, aromatyczne danie. Domowe pesto nadaje mu wyjątkowy smak.

Kroki

1
Gotowe

Domowe pesto

Umytą i osuszoną bazylię przekładamy do miski, dodajemy parmezan, słonecznik i przeciśnięty czosnek. Miksujemy na gładką masę, dodajemy sól, pieprz i oliwę i ponownie miksujemy. Przekładamy do słoiczka i zalewamy niewielką ilością oliwy.

2
Gotowe

Makaron

Gotujemy makaron. Paprykę czerwoną kroimy w słupki, cebulę w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy paprykę, pieprz marynowany cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dodajemy sos sojowy, a następnie pokrojone w plasterki czarne oliwki i salami w paski. Chwilę mieszamy. Dodajemy pesto i ugotowany makaron. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i posiekanym oregano.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pietruszkowe kopytka z sosem pieczarkowym
poprzedni
Pietruszkowe kopytka z sosem pieczarkowym
Rolada z mięsa mielonego
następny
Rolada z mięsa mielonego