Makaron jajeczny z wieprzowiną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Chiński makaron jajeczny - 250 g
Wieprzowina - 500 g
Marynowany seler - 100 g
Suszone grzyby mun - 10-12 sztuk
Por - 1 szt.
Cebula - 1 szt.
Papryczka chili - 1 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Kostka rosołowa - 1 szt.
Ocet ryżowy - 2 łyżki
Sos sojowy - 8 łyżek
Olej sezamowy - 4 łyżki
Cukier - 1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Woda - 1 szkl.

Makaron jajeczny z wieprzowiną

Świetne połączenie smaków - kwaśnego i ostrego.

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Jak nie macie pomysłu na szybki obiad to polecam makaron jajeczny z wieprzowiną. Pyszne,ekspresowe, lekko ostre danie. Ulubione u mnie w domu.

Kroki

1
Gotowe

Makaron wkładamy do miski, wkruszamy kostkę bulionową i zalewamy wrzącą wodą, mieszamy i pozostawiamy na 5-10 minut. Odcedzamy, przelewając zimną wodą.
Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Następnie odsączamy, kroimy w paski. Mięso kroimy na niewielki kawałki, solimy i pieprzymy, polewamy łyżką oleju sezamowego i posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej. Cebulę, chili i czosnek siekamy w drobną kostkę, a por w półplasterki. Marynowany seler (krojony w słupki) odsączamy z zalewy.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, podsmażamy mięso, dodajemy cebulę, chili, czosnek, por, marynowany seler, posiekane grzyby mun i mieszając chwilę podsmażamy. Wlewamy pół szklanki wody, sos sojowy, ocet ryżowy, dodajemy cukier i pieprz do smaku. Dusimy 2-3 minuty, a następnie wlewamy pół szklanki zimnej wody wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej, chwilę podsmażamy. Na końcu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Maślane rogale z nadzieniem
poprzedni
Maślane rogale z nadzieniem
IMG_7685
następny
Kisiel jabłkowy