Makaron z sosem grzybowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pieczarki - 250 g
Grzyby Shiitake - 30 g
Cebula szalotka - 3 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Mascarpone - 250 g
Wino białe wytrawne - 1 szkl.
Bulion - 1/2 szkl.
Parmezan - 2 łyżki + do posypania
Sos sojowy - do smaku
Pieprz - do smaku
Świeża zielenina - do posypania
Makaron tagliatelle - lub inny rodzaj

Makaron z sosem grzybowym

Koniecznie z dużą ilością parmezanu.

  • do 20 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Pomysł na szybki obiad. Sos jest bardzo prosty w wykonaniu – 15-20 minut i mamy gotowe danie. Serek mascarpone nadaje delikatny posmak, a białe wino wspaniały aromat.

Kroki

1
Gotowe

Szalotkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy umyte, pokrojone na plasterki pieczarki oraz uprzednio namoczone w gorącej wodzie i pokrojone grzyby Shiitake. Chwilę podsmażamy, skrapiamy sosem sojowym, dodajemy pieprz, a następnie zalewamy winem i bulionem. Całość chwilę gotujemy, dodajemy serek mascarpone, jeśli trzeba - doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Na końcu dodajemy 2 łyżki parmezanu i mieszamy. Podajemy z ulubionym makaronem, posypując parmezanem i zieleniną.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

placek-z-jablkami-i-piana
poprzedni
Placek z jabłkami i pianą
knedle-z-kapusta-kiszona
następny
Knedle z kapustą kiszoną