Makaron ze  śmietaną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makaron spagetti - 200 g
Pieczarki - 6 szt.
Boczek wędzony - 150 g
Śmietana do zup i sosów 18% - 250 ml
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Parmezan - 50 g
Natka pietruszki - pęczek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - 1-2 łyżki

Makaron ze śmietaną

Danie dla smakoszy makaronów

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Mój syn uwielbia makaron pod każdą postacią, ja zresztą też, dlatego często uruchamiam swoją wyobraźnię przy gotowaniu.  Dzisiejsze połączenie to po prostu poświąteczne danie, ze składników, które pozostały w lodówce :)

Kroki

1
Gotowe

Gotujemy makaron spagetti w osolonej wodzie na półtwardo (lub miękko - w zależności od upodobań smakowych).

2
Gotowe

Pieczarki kroimy na kawałki, cebulę i boczek (może być wędlina: szynka, baleron) w kostkę, czosnek siekamy. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną i gotujemy chwilę do zgęstnienia sosu.

3
Gotowe

Na talerz wykładamy makaron, na środek sos. Ścieramy parmezan, posypujemy posiekaną natką pietruszki, dekorujemy pomidorem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pasztet jajeczno-pieczarkowy
poprzedni
Pasztet jajeczno-pieczarkowy
Zupa z porów
następny
Zupa z porów