Makowiec z jabłkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mak - 200 g
Mąka - 200 g + do formy
Margaryna - 60 g + do formy
Cukier puder - 200 g
Jajka - 3 szt.
Jabłko - 350 g
Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
Mleko - 200 ml

Makowiec z jabłkami

Jabłka i mak - idealne połączenie.

  • 30 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Szybkie ciasto, które możemy podać na co dzień lub na święta. Lubię je bo dzięki jabłkom pozostaje długo wilgotne i świeże. Możemy dodać do niego też troszkę bakalii.

Kroki

1
Gotowe

Mak zalewamy wrzątkiem w garnku tak, by niewiele było wody nad warstwą maku i zostawiamy na noc do namoczenia. Rano mielimy go dwukrotnie.

2
Gotowe

Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i 3 żółtkami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do masy z żółtkami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy, a na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Pałeczki w sosie paprykowym
poprzedni
Pałeczki z kurczaka w pikantnym sosie paprykowym
Sernik z pierniczkami
następny
Sernik z piernikową niespodzianką