Malinówka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Maliny - 1 kg
Spirytus - 1/2 litra
Wódka - 1/2 litra
Cukier - 400 g

Malinówka

Nalewka na zdrowie :)

  • Łatwy

O przepisie

Jak nalewki to obowiązkowo musi być też malinówka :) Mocna, o intensywnej czerwonej barwie i wspaniałym zapachu.

Kroki

1
Gotowe

Maliny czyścimy, usuwamy szypułki, a następnie zalewamy spirytusem i wódką - owoce muszą być w całości przykryte alkoholem. Słój zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 dni. Codziennie musimy wstrząsać słojem, żeby alkohol dobrze wymieszał się z owocami. Po 5-6 dniach zlewamy cały płyn, a pozostałe maliny zasypujemy cukrem. Codziennie wstrząsamy słojem by cukier się rozpuścił. Kiedy cukier rozpuści się, zlewamy powstały syrop, a maliny odciskamy, by uzyskać jak najwięcej płynu. Syrop łączymy z nalewką, rozlewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. 3 miesiące. Z przepisu wychodzi ok. 2 litrów nalewki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_9943
poprzedni
Koktajl z awokado
cytrynowka
następny
Cytrynówka