Mascarpone z bitą śmietaną i owocami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciastka - 100 g dowolne ulubione
Masło - 20 g
Czekolada biała - 50 g
Mascarpone - 100 g
Śmietana 36% - 200 g
Owoce - do dekoracji

Mascarpone z bitą śmietaną i owocami

Słodkości każdemu się należą :)

  • do 30 min.
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Są desery które możemy przygotować szybko a które mogą bardzo dobrze smakować. Czasami w lodówce mamy potrzebne składniki i niezapowiedzianą wizytę gości dlaczego by ich nie zaskoczyć. A czasami mamy po prostu ochotę na coś słodkiego ale żeby przygotowanie nie zabierało dużo czasu.

Kroki

1
Gotowe

Śmietanę i mascarpone muszą być schłodzone. Ciasteczka blendujemy dodajemy masło (może być schłodzone, roztopione lub po prostu mieć temp. pokojową) i wszystko razem blendujemy bądź mieszamy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, przestudzamy. Mascarpone lekko miksujemy. Dodajemy po trochu czekolady cały czas miksując. Śmietanę lekko podbijamy, dodajemy mascarpone z czekoladą i delikatnie mieszamy a następnie całość blendujemy aby masa była sztywna. Uważajmy aby masa się nie zważyła. Gdyby się tak stało miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do połączenia składników a następnie całość delikatnie blendujemy. Pora nałożyć deser. U nas przygotowywany jest w szklankach aby oczy również mogły jeść. Ciastka z masłem układamy na spód teraz poram na masę i całość dekorujemy owocami. Na górze możemy również zetrzeć gorzką czekoladę lub polać całość sosem owocowym. W zależności od tego kto co lubi :)

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

Ciasto japońskie
poprzedni
Ciasto japońskie
Fale
następny
Ciasto Fale