Maślane bułeczki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 600 g
Mleko - 1 szkl.
Drożdże - 40 g
Cukier - 1/2 szkl.
Cukier waniliowy - 1 łyżka
Żółtko - 2 szt.
Masło - 70 g
Sól - szczypta
Białko - 2 szt.
Czarnuszka - do posypania

Maślane bułeczki

Doskonałe na śniadanie z domowym dżemem lub masłem i szklanką mleka.

  • 15 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Propozycja na smaczne śniadanie lub kolację. Do tego tylko kubek mleka lub domowy dżem i nic więcej nam nie trzeba :) Te bułeczki choć drożdżowe przygotowuje się bardzo szybko – zwłaszcza jeśli nasz robot kuchenny potrafi wyrabiać ciasto :) Jedyne co trzeba, to trochę czasu by ciasto wyrosło. I trzeba pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Inspiracja z przepisu Ewy Wachowicz.

Kroki

1
Gotowe

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlewamy 125 ml ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia. Następnie wlewamy roztopione masło, wsypujemy przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (1-1,5 godz.). Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z przepisu wychodzi 8 bułeczek (oczywiście zależy od ich wielkości).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

karczek-w-zupie-cebulowej
poprzedni
Karczek w zupie cebulowej
img_0032
następny
Gulasz z indykiem i dynią