Maślane rogale z nadzieniem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 1 kg
Masło - 200 g
Cukier - 100 g
Drożdże - 50 g
Mleko - 425 ml
Sól - 1/2 łyżeczki
Jaja - 3 szt.
Marmolada - lub budyń, czekolada na nadzienie

Maślane rogale z nadzieniem

Pracy przy nich nie ma dużo, jest tylko czas na oczekiwanie aż wyrośnie. Ale warto :)

  • 2 godz.
  • Porcje 24
  • Łatwy

O przepisie

Doskonały pomysł na słodkie śniadanie. Maślane rogale są mięciutkie, puszyste, a słodkie nadzienie powoduje, że rozpływają się w ustach. Dodatkiem może być ciepłe mleko lub gorąca herbata czy kawa. Rogale robię dość duże, ale można zrobić je też mniejsze – w zależności od upodobań :)

Kroki

1
Gotowe

Zaczyn

Mieszamy 50 ml ciepłego mleka z łyżką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Odstawiamy na 25 min.

2
Gotowe

Ciasto

Pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier, 100 g masła i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
W misce mieszamy mąkę, sól, jajka, wyrośnięty zaczyn i przestudzone mleko z masłem i cukrem. Wyrabiamy ciasto, a następnie zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

3
Gotowe

Roztapiamy 50 g masła. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem, wycinamy trójkąty (robię dość duże, więc z jednej części wychodzi mi 8 trójkątów). Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie (marmoladę lub budyń czy czekoladę) i rolujemy, zaczynając od szerszej strony. Zaklejamy boki i wyginamy tak, aby ciasto miało kształt rogala.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

4
Gotowe

Roztapiamy 50 gram masła, smarujemy wyrośnięte rogale i pieczemy ok. 15 min w 190

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto burek
poprzedni
Ciasto burek
Makaron jajeczny z wieprzowiną
następny
Makaron jajeczny z wieprzowiną