Migdałowy śmietanowiec

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Mąka pszenna - 600 g
Mielone migdały - 100 g
Cukier puder - 150 g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Margaryna - 250 g
Śmietana - 3-4 łyżki
Jajka - 3 szt.
Starta skórka z cytryny - z 1/3 szt.
Masa śmietanowa
Śmietana kremówka - 1 litr (dobrze schłodzona)
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Cukier puder - 4 łyżki
Aromat migdałowy - kilka kropel lub 6 łyżek likieru migdałowego
Śmietan fix - 1 opakowanie (9g)
Dodatkowo
Migdały - w platkach lub kostce - 50 g
Polewa czekoladowa - do ozdobienia

Migdałowy śmietanowiec

Na babskie ploteczki przy kawie w sam raz :)

  • 40 min.
  • Porcje 18
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto, które urzekło mnie smakiem. A jest bardzo proste do zrobienia. Delikatne placki migdałowe przełożone ubitą śmietaną kremówką nie są za słodkie. No chyba, że polejemy dużą ilością polewy czekoladowej 😉

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy mielone migdały, startą skórkę z cytryny, cukier puder i masło - wszystko siekamy. Dodajemy jajka i śmietanę i zagniatamy ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach (każdy). Upieczone blaty studzimy.

2
Gotowe

Masa śmietanowa

Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix i likier lub aromat migdałowy.

Kruche blaty migdałowe przekładamy masą śmietanową. Cienką warstwą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta i ozdabiamy migdałami i polewą czekoladową.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciasto kokosowe z ananasem
poprzedni
Ciasto kokosowe z ananasem
Spagetti bolognese
następny
Spaghetti po bolońsku