Mini pączki z ricottą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ser ricotta - 250 g
Jajka - 2 szt.
Śmietana - 2-3 łyżki
Mąka - 350 g
Cukier puder - 1/2 szkl. + do posypania
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Sól - szczypta
Wódka - 1 kieliszek (może tez być rum, whisky, spirytus - tego trunku dodajemy trochę mniej)
Olej - do smażenia

Mini pączki z ricottą

Małe słodkie smakowitości :)

  • 15 min.
  • Porcje 40
  • Łatwy

O przepisie

Niedługo Tłusty Czwartek, czas więc na wypróbowanie nowych przepisów na pączki. Zwłaszcza, że te tradycyjne są czasochłonne i nie zawsze wychodzą. Za to te malutkie – takie na raz, są bardzo proste w przygotowaniu i przede wszystkim szybkie. A w smaku – pychotka!

Kroki

1
Gotowe

Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ciasto jest dość kleiste, nasze pączki możemy robić więc na dwa sposoby - posypując dłonie mąką kształtujemy malutkie pączki lub możemy nakładać je na rozgrzany olej łyżką. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy bardzo mocno olej (czy olej jest odpowiednio rozgrzany sprawdzimy przez włożenie kawałka ciasta - jeżeli zacznie "syczeć" i od razu wypłynie na powierzchnię - to znaczy, że olej jest gotowy) i smażymy nasze pączki na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Po upieczeniu odsączamy je na ręczniku papierowym, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Z przepisu wyszło mi 40 mini pączków.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Surówka z białej rzodkwi
poprzedni
Surówka z białej rzodkwi
Pączki boliwijskie
następny
Boliwijskie pączki – Tawa tawas