Mini torciki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mascarpone - 250g
Jogurt naturalny - 100g najlepiej gęsty
Ciasteczka kruche - 110g
Rodzynki - 40g
Masło - 75g
Sok z cytryny - kilka kropli
Laska wanilii - 1 szt
Żelatyna - 1 łyżeczka
Wrzątek - 1-1,5 łyżki

Mini torciki

Mini torciki do kawy :)

  • do 30min
  • Porcje 7
  • Średni

O przepisie

Szybki w przygotowaniu deser który nie jest bombą kaloryczną i zaspokoi nasze kubki smakowe na tzw “coś do kawy”

Najlepiej zrobić na wieczór i odstawić do lodówki na noc, ewentualnie z samego rana i na późne popołudnie również się nada.

Kroki

1
Gotowe

Spód

Masło roztopić. Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z posiekanymi rodzynkami i roztopionym masłem. Nakładać do foremek (możemy użyć małych szklaneczek i w nich od razu podać lub formy silikonowej z okrągłymi kształtami jak na zdj.) i docisnąć do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.

2
Gotowe

Masa mascarpone

Wanilię przekrawamy wzdłuż i końcówką noża wydrążamy ziarenka. Mascarpone miksujemy z jogurtem, kilkoma kroplami soku z cytryny i z ziarnami z laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku dokładnie mieszamy aby się rozpuściła, następnie łączymy z 2 łyżkami naszej masy i bardzo dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Całość masy z żelatyna przekładamy do pozostałej masy i miksujemy przez chwilę do połączenia składników. Naszą gotową masę nakładamy na ciasteczkowy spód i odkładamy do lodówki.
U mnie podane ze zblendowanymi owocami leśnymi.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

parowki-w-ciescie-kukurydzianym
poprzedni
Parówki w cieście kukurydzianym
img_9943
następny
Koktajl z awokado