Mix sałat ze schabem i truskawkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mix sałat z rukolą - lub sama rukola - 100 g
Schab b/kości - 400 g
Truskawki - 250 g
Cebula - 2 szt.
Czosnek - 4 ząbki
Sos sojowy - 2 łyżki
Sok pomarańczowy - 4 łyżki
Mix ziaren - słonecznik, dynia, pinia - 1-2 łyżki
Ocet winny - 1 łyżka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Olej - do podsmażania

Mix sałat ze schabem i truskawkami

Sycąca i doskonała a przy tym mało pracochłonna :)

  • 15 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Przepis bardzo mnie zaciekawił – połączenie schabu z truskawkami? Musiałam go wypróbować i wiecie co? Jest przepyszny!. Nawet mój mąż zajadał się sałatką, chociaż nie przepada za łączeniem smaku owoców z mięsem.

Kroki

1
Gotowe

Schab myjemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem. Kroimy w paski i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Sok pomarańczowy mieszamy z sosem sojowym o octem winnym, a następnie dolewamy do mięsa i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 10 minut. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Co miski wsypujemy mix sałat (lub samą rukolę), upieczone mięso i truskawki. Mieszamy i posypujemy ulubionymi ziarnami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sałatka z tortellini
poprzedni
Sałatka z tortellini
Zupa czosnkowa
następny
Zupa- krem czosnkowa